Ortak Akıl Yönetim ve Kurumsallaşma Danışmanlığı olarak hizmetlerimize son yıllarda Yalın Üretim Danışmanlığını ekleyerek, Üretim şirketlerine Toyota Yalın Üretim sistemleri danışmanlık hizmetlerini vermekteyiz. Yalın üretim sistemi Toyota Mühendisi Taiichi Ohno tarafından kurulmuştur. Ohno, süreçlerdeki israfları tanımlayarak, bu israfların yokedilmesini sağlayacak yöntemler geliştirmiş olup süreçlerdeki değer katan faaliyetlerin akışına odaklanmıştır.
Peki, Yalın üretim danışmanlığı nedir? Üretim danışmanlığı, şirketiniz için sizlere uzun vadede operasyonel, yapısal, yönetsel, stratejik konularda hizmet ve öneriler/uygulamalar sunmaktadır. Ortak Akıl, sizi Üretim Kaynaklarınızı verimli ve optimum bir biçimde kullanmaya yönlendiren yalın üretim sistemiyle yönlendirerek, sürdürülebilir ve sürekli gelişen bir üretim yönetim sistemi kurmanıza yardımcı olmaktadır
Bilindiği gibi tüm işletmeler için işgücünü, zamanı, malzemeleri, hammaddeyi doğru kullanmak ve aynı zamanda hepsinden en yüksek verimi almak çok önemlidir. Eğer siz de şirketiniz için bu konuda en iyi adımı atmak istiyorsanız üretim danışmanlık hizmeti almaya başlayabilirsiniz. Küreselleşen dünyanın bir sonucu olarak firmanız, diğer firmalarda daha güçlü bir şekilde rekabet edebilir, kısa sürede pazarda daha iyi yerlere gelebilirsiniz.
Yalın üretim yönetimi, firmanın üretim sistemini düşük maliyetlerle, hızlı bir şekilde ve yüksek kaliteyle yapmasını sağlayacak üretim sistemidir. Yalın üretim sistemi sayesinde, süreçlerdeki israflar tanımlanmaktadır ve bu israfları yok edecek/azaltacak araçlarla iyileştirmeler sağlanmaktadır.
Ortak Akıl Yönetim ve Kurumsallaşma Danışmanlığı, ihtiyaç duyulan konularda şirketlere hizmet vermektedir. Peki genellikle hangi konularda yalın üretim danışmanlığı konusunda destek alınabilmektedir? Kısaca inceleyelim.
Ortak Akıl Yönetim Danışmanlığı, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda, yalın üretim sistemi kullanarak birçok konuda şirketlere destek vermektedir. Bunlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Yalın üretim danışmanlık hizmetinde kullanılan yöntemleri başlık başlık ele alıyoruz. Kaizen, jit, vsm, çekme sistemi gibi yöntemleri tek tek inceleyelim ve fikir edinelim.
Bu yöntem, sürekli iyileştirme anlamına gelmektedir. Şirketler için en düşük maliyetli yöntemlerden biridir. Şirket çalışanları tarafından uygulandığından kolayca hâkim olunan bir sistemdir. Çalışanların yaratıcılıklarını da ortaya çıkartmaktadır.
Olması gereken ürünün, istenilen adette, doğru zamanında yapılabilmesi için tercih edilen bir yöntemdir. JIT, “Just in time” yani “Tam Zamanında Üretim” anlamına gelmektedir. Bu yöntemde çekme sisteminden de yararlanılır. Yani işletme, kendi üretim istasyonuna ihtiyacı olan parçaları çekerek, istenilen miktarda ve çeşitte üretim yapmaktadır.
Değer akış haritalama yöntemi de diyebiliriz. Değer akışında, hammaddeden nihai ürüne kadar giden üretim süreci ele alınmaktadır. Bunu yaparken yöntemin amaçlarından biri de kaliteli, düşük maliyetli ve hızlı bir şekilde üretirken, israfı da ortadan kaldırmaktı. Değer akışı analizi sürecinde katma değer faaliyetler, katma değersiz faaliyetler, zorunlu katma değersiz faaliyetler olarak üç farklı faaliyetle karşılaşılmaktadır.
Çekme sisteminde, çalışanın üretim aşamasında, bir önceki aşamaya giderek, üretim için kendi ihtiyacı olan ölçüde ilgili parçayı çekmesi anlamına gelmektedir. Böylece önceki üretim için yeni bir üretime de başlamak için sinyal verilmiş olur. Ayrıca çeşit ve miktar konusunda da yeni üretimin ihtiyaçları belirlenebilmektedir.
Yalın yönetim anlayışında en dikkat çeken noktalardan birisi proseste sürekli bir akış sağlanmasıdır. Kanban yönteminde akış, çekme sistemiyle sağlanmaktadır. Sonraki proseste ihtiyaç duyulmadığı müddetçe, önceki adımda üretim yapılmamaktadır. Üretim müşteri istemediği sürece yapılmamaktadır ya da hizmet sunulmamaktadır da denilebilir.
Hızlı kalıp değişimi ve ayar zamanı kısaltma yöntemi de denmektedir. Üretimde esneklik ve hız sağlayan yalın tekniklerden biridir. SMED, değişimi analiz etme ve iyileştirme aracıdır. Üretimin, çalışmanın, hareketin olduğu her alanda kullanılabilir ve üretimde yüksek çeşitlilik için uygulanması gereken bir tekniktir.
5S yöntemi ile, düzenli ve temiz iş ortamları oluşturmak amaçlanmaktadır. Böylece daha az maliyetli, daha verimli ve motivasyonun daha yüksek olduğu bir ortam yaratılmak istenmektedir. 5S yöntemi, yalın üretim sisteminin temeli olarak da bilinmektedir. 5S fabrikadaki standartların oluşturulmasını sağlar.
Poka-Yoke, hata engelleme anlamına gelmektedir. Poka-Yoke, üretim yapılan işletmelerde, hatanın oluşmasını önlemeyi amaçlayan bir üretim yöntemidir. Hata henüz oluşmadan, kaynağında engellemeyi amaçlar ve proseste ortaya çıkacak hataların önüne geçilmiş olunur.
Kelime Japonca’dan gelmekte ve otonomasyonu belirtmektedir. Bu teknikteki amaç, makine ve/ya operatörlere, normal dışı bir durum ortaya çıktığında bunu tespit etme ve işi hemen durdurma yeteneği sağlamaktır.
Yalın üretim danışmanlığı yukarıda saymış olduğumuz tüm bu teknikler bütünüymüş diyebiliriz. Müşteri memnuniyetinin ön planda tutulduğu Ortak Akıl Yönetim ve Kurumsallaşma Danışmanlığı ile iletişime geçerek üretim danışmanlığı konusunda ihtiyacınız olan hizmeti alabilirsiniz.
Şirketler için toplam kalite konusunun iyileştirilmesi için tüm departmanların operasyonel süreçlerinin geliştirilmesi önemli rol oynamaktadır. Ortak Akıl ile işinizi kusursuz yönetmeye siz de başlayabilirsiniz.