İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A2 Blok Kat:3 No: 160 Yeşilköy İstanbul

Şirketlerde Kurumsallaşmanın Önemi

Kurumsallaşma denildiği vakit akıllara gelen ilk şey patronların ya da şirket kurucularının işlerden bertaraf olmasıdır. Kurumsallaşma işin tam anlamı ile bir bütün olarak profesyonel kişilere devredilmesi değildir. Tam aksine patronun ya da şirket kurucusunun işi katiyen bırakmamasıdır. Şirketin kurucusu olan birey, çalışma ruhunu oluşturmalı ve ardından çalışanlar ile birlikte bu çalışma ruhuna uygun olacak şekilde hareket ederek şirketin kurumsallaşmasına zemin hazırlayabilir.

Aile Şirketi

Şirket şayet aile şirketi olarak çalışma gösteriyorsa ve aile bireyleri de yapılan iş konusunda uygunluk gösteriyor, yetki ve sorumluluklarının bilincindeyse şirketin içerisinde görev almasında herhangi bir sakınca bulunmayacaktır. Hatta bu sayede büyük bir fayda da sağlayabilir.

Şirketin kurumsallaşması yönetimin bir sistem dahiline oturmasıyla başlayan bir etkili ve etkin süreçtir. Aile bireyleri de bulunmak üzere bütün ekip çalışanları belirlenen sitem ve kurallar doğrultusunda hareket ettiği sürece istenilen seviyeye emin adımlar ile ilerlenebilir. Oluşturulmak istenen sistemin amaçları, gerekli görülen hedefleri, parçaları ve görevleri iyi bir şekilde belirlenmeli ve benimsenmelidir.

Bünyede Bütünlük

Şirketlerde kurumsallaşmanın önemi, işletmenin faaliyetlerini birebir bir şekilde gerçeğe yansıtabilmesi adına büyük önem taşıyor. Kişilerin sürdürülebilir bir işletme profiline sahip olması, gelişime ve yeniliğe açık olan bir bünyeye ihtiyaç duyması ile başlayacaktır. Şirketlerde kurumsallaşmanın önemi bazında gelişen temel amaç, firmanın patron, yönetici, çalışan ve buna benzer görev alan kişilerin en doğru ve en etkili şekilde görevlerini yerine getirerek istenilen düzeye ulaşmada kolaylıkların oluşturulmasıdır. Bünyede bütünlük büyük önem taşıyor. Şirkette önemli bir konumda görev alan bir çalışanın olmadığı zamanlarda aksamaların yaşanmaması için bünyede bütünlük gerekiyor. Her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesi için görevlerden herkesin haberdar olması ve etkin bir şekilde çalışma göstermesi gerekiyor.

Son zamanlarda patron ve geriye kalan diğer çalışanlar arasında bulunan iletişimlerde ciddi eksiklikler görülebiliyor. Bu durum da yönetim anlayışında aksamalara sebebiyet veriyor. Şirketlerde kurumsallaşmanın öneminin farkında olan bir şirket, kişiye bağlı olan bir şirket yönelimini en aza indirgeyerek çalışma gösteriyor.

Şirketin hedeflerine en kısa süre zarfında ulaşabilmesi için mutlak ve mutlak şirkette kurumsallaşmanın gerekliliği devreye giriyor. Çalışanların hedeflerin, amaçların, ihtiyaçların ve gerekliliklerin farkında olması halinde şirkette herhangi bir kopukluk ile karşı karşıya kalınmayacaktır. Bunun için şirkette olup biten pek çok şeyin çalışanlar tarafınca da bilinmesi oldukça büyük önem arz ediyor. Sıradan gibi görülen adımlar, daha başarılı adımların atılmasına yardımcı oluyor.