İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A2 Blok Kat:3 No: 160 Yeşilköy İstanbul

 

Gerekli Anlaşmalar Yasal Zeminde Yapılmalı!

En çok dikkat edilmesi gereken unsur tüm kararları yasal zeminde alınması ve noter huzurunda çeşitli anlaşmalar imzalanarak hayata geçirilmesidir. Elbette karşılıklı güven iş ortaklıklarında çok büyük bir önem taşıyor. Ancak zamanla bu güven yerini  çeşitli şüphelere bırakabiliyor ve dolayısıyla anlaşmaların yasal dayanağının olup olmadığı önemini net bir şekilde ortaya koyuyor. Kardan zarara,  haklardan sorumluluklara kadar tüm detayların önceden belirlenmesi ve yasal zeminde gerekli çalışmaların yapılması  önceliğiniz olmalıdır.

Yol Haritası Belirlenmeli!

Bununla birlikte girişimin hayata geçirilmesinin ardından nasıl bir yol izleneceğinin de sadece genel hatlarıyla değil tüm detaylarıyla önceden görüşülmesi ve bir uzlaşmaya varılması gerekiyor. Hatta mümkün mertebede karşılaşılabilecek olası sıkıntıların da önceden tahmin edilmesi ve b planının da  belirlenmesi gerekir. Bu sayede ortaklar iş fikirlerini çok daha sağlam temeller üzerine inşa etmiş olur.

Misyon Ve Vizyon Netleştirilmeli!

İş ortaklarının firmanın misyonu ve vizyonu konusunda da uzlaşmaya  varması gerekiyor. Küçük bir detay bile beraberinde çok ciddi sorunları getirebildiği için  kurulacak olan işletmeye ortak bir bakış açısı ile yaklaşılması zorunlu hale geliyor.  Örneğin kurumsallaşma sürecini  ne zaman başlayacağı konusunda iş ortaklarının hemfikir olmaması verimlilik noktasında büyük sorunlara davetiye çıkarabilir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Şayet yeni bir iş ortaklığı için hazırlık aşamasındaysanız sunduğumuz danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilir ve böylelikle işletmelerin çok daha sağlam temeller üzerine kurulmasını sağlayabilirsiniz. İş ortaklarının hangi konularda noter huzurunda imza atarak yasal dayanak oluşturması gerektiğinden yol haritasının belirlenmesine kadar her konuda sunduğumuz danışmanlık hizmetinden faydalanmanız mümkün! Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçiniz.

Ortak Olacağınız Kişi Önceden Tanınmalı

Ortak olacağınız kişiyle şirket kurmak gibi önemli ve riskli bir işe kalkışacağınız için partnerinizi çok iyi tanımanız gerekmektedir. O kişinin hem sosyal hayatını hem de iş hayatını iyice öğrenmeniz şirketinizin ve ortaklığınızın geleceği açısından oldukça önemlidir. İş hayatında hangi alanlarda başarılı, nasıl bir çalışma disiplinine sahip, nelerden hoşlanmaz vb. gibi soruların cevaplarını öğrenmek işinizi daha da kolaylaştıracaktır. 

İş hayatının yanı sıra sosyal yaşamında da nasıl biri olduğunun büyük önemi vardır çünkü ortağınızın kişilik özellikleri de iş hayatına yansımaktadır. Çalışanlara, size ve müşterilere davranış tarzı insanların sizin hakkında fikirlerinizi de etkileyeceği için şirketinizin gelişmesi noktasına bir engel doğurabilir.

Ortak Beklentilere Sahip Olunmalı

Ortağınızla şirket kurmaya girişmeden önce bir konuşma yapmalısınız. Yapacağınız işle ilgili beklentilerini ve ne gibi hedefleri olduğunu öğrenmelisiniz. Ortak beklentilere sahip olmamanız durumunda çeşitli anlaşmazlıklar çıkabileceği için o kişiyle ortak olmak büyük bir risk taşımaktadır. Konuşmanız durumunda beklentilerinizin ortak olduğunu fark ederseniz bu konuşmayı sözlü olarak bırakmayıp aynı zamanda yazılı çalışma yapmak daha fazla fikir edinmek açısından ideal olacaktır. Bu çalışmanın sonunda herkesin aynı paydada buluştuğundan emin olmanız şirketinizin geleceği için hedefler kurma açısından daha faydalı olacaktır.

Geri Adım Atmaktan Korkmayın

Yeni bir iş kurarken dikkat etmeniz gerekir. İlk başlarda heyecanınız büyük olacağı için çeşitli olumsuzluklar karşısında bile tolerans gösterip hedefinizi gerçekleştirmeyi istemeniz olasıdır fakat bu şekilde kurulan ortaklık doğru bir ortaklık olmayacaktır. Burada bahsedilen olumsuzluk her şirkette olan küçük anlaşmazlıklar gibi bir olumsuzluk değildir. Ortağınızla hedefleriniz, çalışma şekliniz ve fikirleriniz birbirinizle uyuşmuyorsa geri çekilmeniz en mantıklısı olacaktır. 

İçinize sinmeyen bir işi kurmanız sizi hiçbir zaman mutlu etmeyecektir. Bu durumda ortağınızla doğru şekilde konuşup, anlaşıp işi kurmaya karar vermekten vazgeçmelisiniz. İçinize sinmeyen bir işi yapmaya devam etmek her geçen gün zor geleceği için başka fırsatları kovalamalı veya benzer prensiplere sahip bir ortak bulmalısınız.

Şirket Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İstediğiniz şirketi kurduktan sonra sizi daha büyük bir sorumluluk beklemektedir: Şirketi yönetmek. Şirket yönetirken doğru adımlar ile ilerlemeli ve iş planı yapılmalıdır. Şirketi yönetirken çalışanlara nasıl davranacağınızı bilmek, pazarlama ve bütçe hakkında yeterli bilgiye sahip olmak ve iş ahlakına sahip olmak sizin ve şirketinizin geleceği açısından oldukça önemlidir.

Şirket Bütçesini Analiz Edin

Şirketin yönetimi açısından en önemli şeylerden biri sahip olduğunuz bütçedir. Yapacağınız her eylem şirketin bütçesine göre yapılacağı için bütçe analizi yapmak gerekir. Dönemlik planlarınıza göre bütçenizi kontrol edip bütçenizin durumunu kontrol etmek düzgün bir şekilde ilerlemek ve gelişmek açısından sizi büyük ölçüde rahatlatacaktır.

Ortak İş Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şirketin Gelişimini Belli Aralıklarla Değerlendirin

Dönemsel hedeflerinize bakarak ne kadarını gerçekleştirdiğinizin ve daha ne kadar yolunuz olduğunun bir raporunu hazırlayın. Bu raporları haftalık, aylık veya dönemlik olarak çıkarabilirsiniz. Çıkardığınız raporu inceleyerek ne durumda olduğunuza karar vermeniz hedeflerinize ulaşmak açısından nasıl bir yol izlemeniz gerektiği daha açık bir şekilde ortaya çıkacaktır.