Bağımsız denetim, işletmelerin yıllık mali tablo ve finansal datalarının; belirlenen özel kriterlere uygunluğunu ve doğruluğunu sağlayabilecek sonuçların elde edilebilmesi için uygulanır. Genel olarak kabul gören bağımsız denetim standartlarında, öngörülen tüm bağımsız denetim tekniklerinin (defter, kayıt ve belgeler) denetlenerek değerlendirilmesi ve rapora bağlanması bağımsız denetimdir.
Mali şemalarda olan bağımsız denetimin amacı, finansal tabloların raporlama standartları anlamında işletmenin mali konumunu ve faaliyet sonuçlarını önemli yönleriyle gerçeğe uygun olabilecek şekilde gerçeğe uygun ve doğru bir biçimde gösterip göstermediğidir.
Mesleki şüphecilik bağımsız denetim ilkeleri arasındadır. Bağımsız denetçi kişinin sorgulayıcı yaklaşımla, kanıtların geçerliliğini incelemesi ve kanıtların şirket yönetimi hakkında açıklamalarıyla diğer belgeler arasında çelişki olup olmadığını değerlendirmektedir.
Bağımsız denetim, mali tabloların önemli bir hata olup olmadığı konusunda uygun güvenceyi sağlayacak şekilde tasarlanır. Bu durum makul güvence ilkesi olarak da adlandırılmaktadır. Makul güvence, bir bütün olarak finansal tablolarda hata bulunmadığına dair neticeye varılmasında yeterli denetim kanıtının toplanmasıdır.
Bağımsız denetim denetlenmiş firmaya, kamuya ve devlete yarar sağlamaktadır.
İstanbul bağımsız denetim firmaları arasında bulunan Ortak Akıl ile iletişime geçerek hizmet talebinde bulunabilir veya hizmet detaylarını daha kapsamlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.