İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A2 Blok Kat:3 No: 160 Yeşilköy İstanbul

İş dünyasında belirli bir dönemde geçerli olan ilke ve kuralları, tam zamanında belirleyip hayata geçirmek sanıldığı kadar kolay değil. Çünkü önümüze her zaman kısa yollar çıkar gibi olur. Bilimin, gerçekleri araştırmanın ve yeni çözümler bulmanın yolu ise hep zahmetli ve çilelidir. Çoğu kez, bu sözde kestirme yollar bizi kolayca ayartır. Bazen yeniliklerden değişimden ürktüğümüz, bazen de aklımızı sevdiğimiz için eski klişelere sarılırız. Ancak yanlış yaklaşım ve yöntemlerin ürünü olan bu sözler, şirketin zor durumuna düştüğünün hatta batmakta olduğunun işaretidir.

1. Ürünü bu fiyatla piyasaya sürelim. Satılmazsa fiyatı düşürürüz:

Sakın ha! Ürününüzü yüksek kar markajıyla piyasa sürdüğünüzde, pazarı rakibinize hediye etmiş olursunuz. Sonradan indirim yapmanız da fayda etmez.

2. Satışlara gaz verelim. Kar artışı ardından gelir:

Aşırı indirimle müşteriyi satın almak akşamları fazla alkol alıp rahatlamak gibidir. Ertesi gün ise ağır bir baş ağrısından kurtulamazsınız.

3. Fiyatları maliyete göre belirledik. Kazanç garanti:

Hiç de değil! Peter Drucker’in uyarısına bir kulak verin: Fiyatlama yapılırken, maliyetleri esas alan hata yapar. Tam tersine, maliyetler, pazarın kaldıracağı optimum fiyat düzeyine göre düzenlenmelidir.

4. Hedef kitle de ne ola ki? İyi mal alıcısını bulur:

Böyle düşünüyorsanız, elde kalacak stoklar için hemen bir depo kiralayın. Günümüzde, toplumdaki her kesim ve gelir grubu için ürün farklılaştırması yapmanız ve yelpazenizi geniş tutmanız gerekiyor.

5. Ayağımızı yorganımıza göre uzatalım:

Sizin göreviniz büyümeyi ve gelişmeyi hedeflemek, tüm şirket imkanlarını da bu hedefe göre örgütlemek.

6. Bu proje çok güzel, ama biz buna hazır değiliz:

Bu sözde hem bir itiraf havası hem de bir korku belirtisi var. Güzel projeler ve iyi şeyleri amaçlamazsanız, şirketiniz yerinde sayar.

7. Haydi müdürler toplantıya!

Ön hazırlığın yapılmadığı ve çözüm önerilerinin gelişmiş projeler halinde sunulmadığı toplantılar, sizin için zaman israfıdır.

8. Aynı gemideyiz:

 Bu sözü tam yumurta kapıya geldiğinde ettiğiniz zaman kimse size inanmaz.

9. Patronun bilmediği hatadan zarar gelmez: 

Biriken hatalar bir gün bileşik faizi ile karşınıza geliverir. Ayrıca, patronun bilmediğini nereden çıkardınız ki?

10. Bizim müdür de ne kadar titiz: 

Elemanlarınız sizi titiz, hatta biraz kıl buluyorsa, maalesef suç yine sizde. Kalite konusunda sistemi kurup, onlara gerekli eğitimi verdiyseniz, kimse sizin çok zor beğenen bir kişi olduğunuzu düşünmezdi.

11. Bu müşteriler de çok oluyor yani: 

Aman bu sözü kimse duymasın. Müşteriye tepeden bakmak yerine, onların peşinden koşmayanın başarı şansı artık sıfır. Devir müşteriye odaklanma devri…

İşletmelerdeki sistem sağlıklı hale getirilmesi ile şirket kurumsallaşarak geleceğin büyük firmaları arasında kendine yer bulabilecektir. Bu kapsamda yönetim danışmanlığı hizmetleri ile firmalar uzun ömürlü olmaktadır.

Konuyla ilgili detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz. yilmaz@ortakakildanismanlik.com