İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A2 Blok Kat:3 No: 160 Yeşilköy İstanbul

Kriz dönemlerinde paniklemek kolaydır. Müşteriler cüzdanlarını kapatır ve satışlar düşmeye başlar. Böyle dönemlerde yöneticiler daha fazla hata yapmaya başlarlar. Kanaatimce yapılan hatalar şu şekilde sıralayabiliriz. 

1- Tekrarlanan İşten Çıkarmalar

Hiç kimse işten çıkarmanın kolay olduğu bir şirkette çalışmak istemez. En büyük zararsa moraller üzerinde oluşur. Tekrarlanan işten çıkarmalar gerçekleştiğinde çalışanlar bir sonraki adımda sıranın kendilerine geleceğini düşünür. Bir şirket son yirmi yılda sürekli bir küçülme dalgası içindeydi . Çalışanlar arasında ise istifa oranı yüksekti. Başka iş bulan çalışan istifa ediyordu. Hiç kimse belirsiz bir ortamda uzun süre çalışmak istemez.

Ekonomi Kötüye Gittiğinde Kaçınılması Gereken Yanlışlar!

2- Fiyatları Düşürmek

Fiyatları indirmek müşterilerle uzlaşmaktan farklı etkiler yapabilir. Uzun vadede müşteri gözünde ürünün değerini değiştirir.

Onun yerine müşterinin daha kolay ulaşmasını sağlamak, pazarlama çalışmaları, müşteriye katkısının vurgulanması daha anlamlı olabilir.

Doksanların sonunda bir ünlü bir gıda firması fiyatlarını düşürerek büyük marketlerde satışa başladı. Satışları arttı. Diğer bir çok markanın dörtte biri fiyata inmişti. Karlılığı ise ortadan kalkmıştı. Birkaç yıl sonra battı.

3- Çalışanlarla İletişimsizlik

Yöneticiler azıcık bir bilginin bile uzun yollar katettiğini çoğu zaman unuturlar. Çalışanların şirkette neler olduğunu anlamalarına izin verin. Aksi durumda dedikodular devreye girer .
Bir finansal hizmet şirketi eleman çıkartacaktı, fakat bunu önce çalışanlarına bildirmedi. Sonuçta insanlar bu durumu başkalarından öğrendi. Eğer haber kötüyse bir çok şirket bunu çalışanlarına bildirmek istemez. Bu klasik bir yanlıştır.

4- Kısa Dönemli Finansal Sorunlara Düşük Tolerans Gösterilmesi

Sıkıntı olmadan kazanç olmaz. Genelde Ar-Ge harcamaları kısılır. Geleceğe yatırım yaptıysanız, eninde sonunda finansal sonuçlar iyileşecektir.