
Belirli bir amaç için hizmet veren kurum ve kuruluşlara işletme denir. İşletmelerin elle tutulur ürün imal etmeleri ile birlikte insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hizmet vermeleri gerekir. İnsanların ihtiyacını karşılayabilecek ürünler doğrultusunda halka hizmet vererek arz talep etkisi altında ürün imal ederler. Üretim yapan ve iktisadi girişimlere katkı sağlayan işletmelerin belirli bir kar oranı vardır. Kar elde etmek amacıyla hizmet veren bu işletmelerin belirli bir kar yüzdesi ve zarar yüzdesi olduğu için bu yüzden maliyetin üstüne çıkılırsa kar yüzdenin altına düşülürse zarar etmiş bulunmaktadır.
İş dünyasına hizmet veren kurum ya da kuruluşların kar ve zarar yüzdelerini finans ve muhasebe yönetim alanında uzman olan kişiler tutmaktadır. Bir işletmenin kar elde edebilmesi için arz talep doğrultusunda, insanların tercih ettiği ürünleri üretip üretmemesi ve elinde hammadde arayışı ile birlikte bu ürünleri imal edip halka sunması ile birlikte oluşturulur.
Ürün maliyetiyle birlikte ürünlerin elde edilmesi amaçlanır. İnsanların en çok talep ettiği ürünleri üretmesi gerekir. Bir ürünü mal ederken maliyet fiyatının üstünde satması gerekir ki kar elde edebilsin. Bir işletmenin verimli bir şekilde kar edebilmesi için giderlerini en alt seviyede tutması gerekir. Gereksiz giderleri göz ardı etmelidir. Başka deyişle tasarruf yolunda ilerlemelidir. Tasarruf yolunda ilerleyen bir işletme gerçekten kar edebilir. Üretim ve tüketim faktörleri planlı bir şekilde değerlendirerek kar elde etmenin yanında işletmesini büyütebilir.
Herhangi bir kurum ve kuruluşa ait bir işletme, çalıştırmak istiyorsanız kendinize ait alanları oluşturabilir ve girişimci zekânız ile birlikte kar elde etmeyi amaçlayabilirsiniz. Her işletmede olduğu gibi bütün işletmelerde amaç kar elde etmektir. Kar oranının göz önünde bulundurulması ilerleyen zamanlarda işletmenin kar elde edip etmemesine değerlendirme aşamasında önemlidir. Belirli bir süreliğine işletmiş olduğunuz mekân ve alanlarda, kar elde etmek için belirli bir süre bekledikten sonra işletmenizi karlı hale getirecek ipuçları sayesinde gerçek anlamda bir kar elde edebilirsiniz. İşletmenizi karlı hale getirecek ipuçları son derece basit ve yapılabilir işlemlerdir.
Bu ipuçları; öncelikle insanların dikkatini çekecek ürünleri satışı sunmanız ve imal etmeniz olacaktır. Arz talep doğrultusunda ürünlerin satışını ve insanların tercihi doğrultusunda sunmanız her zaman kar elde etmenizi sağlayacaktır. Temel ihtiyaçlara dikkat çekerek insanların daha fazla ihtiyacı olan ürünleri sunmanız kişileri kendinize çekmeniz ile doğru orantılıdır. İşletmenizde tasarruf dönemi uygulayarak gereksiz olan giderleri kısmanız gerekir. Ürünlerinizi maliyetin üstünde satmanız gerekir. Eğer maliyetin altında satış gerçekleştirirseniz bu zarar olur. Bu da işletmeniz için karlı bir alışveriş olmaz. İşletmenizde çalışacak olan kişileri alanında uzman kişilerden seçmeniz gerekir.
İşletmenizde çalışacak olan kişilerin müşteri ile ilgi ve alakası yerinde olacağı için işletmenize müşteri yoğunluğu ile birlikte işletmenizi karlı hale getirebilirsiniz. Söz konusu kar elde etmek ise işletmenizde kendi imkanlarınız ve kendi hizmet doğrultusunda çalışmanız gerekir.
Küçük işletmelerde kar nasıl elde edilir? gibi bu tarz soruların cevaplarını sizinle birlikte paylaşacağız. Küçük bir işletme kuruluşuna sahip olan esnaf ve kuruluşlar olarak bu işletmenin ayakta kalabilmesi için kar elde etmesi amaçlanır. Bu konuda işletmenin ayakta kalabilmesi için kâr zarar oranının da hangisinin daha ağır bastığı göz önünde bulundurularak işletmenin kar veya zararda olup olmadığı belirlenir.
Küçük bir işletmeyi ileriye taşımak oldukça güç gerektiren ve zahmetli bir iştir. Bu yüzden işletmenizi bir adım öne taşımak için her şeyden önce işletmenizin piyasada hangi konumda olduğunu belirlemeniz gerekir. Yani önceliğiniz iş planı olmalıdır. İş planı sayesinde zaman ve Pazar arayışı içerisinde satışa sunduğunuz ürünlerin kişi tercihi ile birlikte ne kadar talep gördüğünü belirleyebilirsiniz. Bir diğeri ise müşteri hizmetleri ile birlikte iletişime geçmektir. İşletmede olduğu gibi müşteri ile karşılıklı diyalog halinde ya da telefonda görüşmek gerekir. Bu konuda sizin ve çalışanlarınızın müşteriyi etkilemek ve irtibatı doğru bir şekilde yürütmek gerekir.
Bir diğeri ise ürün pazarlama ve sermayedir. Sermayenin karlı bir amaç için kullanılıp kullanılmaması az talep doğrultusunda olup olmadığıdır. Yani ürün pazarlama da etkili bir yöntem kullanılmalıdır. Daha sonrasında ise teknik destek ile birlikte teknolojik cihazlarla işletmenin kar elde edilmesi amaçlanır. Teknolojinin buradaki tasarrufu zaman kaybını işe dönüştürerek daha verimli çalışma alanları oluşturmaktadır. Ek olarak bir işletmenin tasarruf devrinde gereksiz ürün ve harcamalarından kaçınması, işletmenin karlı hale getirecek ipuçları arasındaki en önemli maddedir.