İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A2 Blok Kat:3 No: 160 Yeşilköy İstanbul

Ortak Akıl Yönetim Danışmanlık olarak Aile Şirketlerinde yaptığımız çalışmalarda en büyük sorun aile şirketlerinin iş ve aile kavramlarının tam olarak yönetememeleri ortaya çıkıyor. Aile şirketlerinde en önemli adım doğru kurumsallaşmadır. Kurumsallaşma sağlanarak aile şirketlerinin çok hızlı ilerlemesi, büyümesi,nitelik kazanması mümkündür.

Yönetimde kaç aile üyesinin olduğuna bakılmadan tepe pozisyonlarına aile dışı profesyoneller getirilmeli. Ancak aile bireyleri dışından gelen yöneticilerin fikirlerini söylediği lakin son sözün yine de patronda olduğu bir yapı bir noktada gelişimi ve yaratıcılığı köreltir.

Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Faktörleri Nelerdir?

Profesyonel yöneticinin ailenin bir sonraki jenerasyonunun eğitiminde de yeri önemlidir. Aile şirketlerinin başarılarını sürdürebilmeleri için profesyonelleşmek ve Kurumsallaşma sürecini çok iyi takip etmek gerekiyor. 

Tüm dünyada 4.kuşağa ulaşabilmiş aile şirketlerinin sayısı, yok denecek kadar az. Ortak Akıl Yönetim Danışmanlık olarak yaptığımız çalışmalarda, dünyada ve Türkiye'de aile şirketlerinin üçüncü kuşağa ulaşma oranını yaklaşık yüzde 11, yaşam ömürleri ise sadece 27 ile 30 yılla sınırlı olarak gözlemledikİş dünyasını mercek altına aldığımızda ise

1.kuşağın çalışmak ve para kazanmaktan motive olduğunu görüyoruz. Emeklerinin karşılığını aldıklarından bu döngüyü başarı olarak nitelendiriyorlar. Ve bu artık onların yaşam biçimi oluyor. Ancak esas anlamlı olan bu başarıyı, ‘’sürekli’’ kılmak. 

2.kuşağa baktığımızda ne ile karşılaşıyoruz? yönetim ve kurumsallaşma danışmanlığı sunduğumuz aile şirketlerinde yaptığımız örneklemelerde gördük ki; 2. ve sonrası nesil genelde batıda eğitim alıyor ve teorik yönleri kuvvetli. Fakat pratikte, manevra kabiliyeti açısından çoğunlukla zayıf kalıyorlar.

3.nesil ise teknolojik gelişmeleri ve trendleri yakından takip ediyor. Her şeye sahip gibi gözüküyor fakat iş hayatının zorlu süreçlerini hiç tatmamış. Yani engeller karşısında, bağışıklık sistemi olmayan bir nesil olarak karşımıza çıkıyor. 3.kuşaktaki rahatlık; işte büyüme, çalışma ve katma değer sağlamayı durdurabiliyor. Yönetim becerisi, genetik olarak kuşaktan kuşağa geçmediğinden şirket kaybolmaya mahkum oluyor.