İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A2 Blok Kat:3 No: 160 Yeşilköy İstanbul

Aile şirketleri söz konusu olduğu zaman 2. Ve 3. kuşağın devreye gireceği süreçte şirketlerde sancılı bir dönem ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, babanın büyük bir tecrübesi olduğunu varsayalım. Şirketi bir yerlere getirmiş ancak çocuklarını iş hayatından uzak tuttuysa sıkıntılar bu noktada başlayabilir. Üniversiteden yeni mezun olan çocuğunu bir taraftan da işletmenin bir tarafından tutmasını talep edebilir. Ancak burada büyük bir çatışma süreci ortaya çıkabilmektedir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde işletmelerin geneli aile şirketleri tarafından oluşmaktadır. Türkiye’de de değişken değildir. Bu sebeple, aile işletmelerinin sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir noktada olduğundan rahatlıkla bahsedilebilmektedir.

Bu durumda bir yanda tecrübe, bir yanda ise bilgi ortaya çıkar. Bunlar bir araya gelmediği sürece mutsuzluklar ve çatışmalar yaşanır. Burada yapılması gereken mentor bir biçimde babanın çocuğuna zaman ayırması gerektiği ve çocuğunu işletme için hazırlaması gerektiğidir. Ciddi bir yönetim eğitiminin ardından plan dahilinde yetki devredilme planı yapılması da son derece önemlidir. Bu süreçler bu şekilde yaşanmadığı zaman kuşak çatışmaları sık sık yaşanabilmektedir ve işletmeler büyük tehlikeler içerisine girebilmektedir.

Aile Şirketlerinde Başarılı Olabilmenin Sırları Nelerdir?

Küreselleşen dünyada rekabetin artması, teknolojinin hızlı bir biçimde gelişme göstermesi yönetim konularının da daha değerli ve önemli olmasına yol açmaktadır. Aile işletmeleri konusu, yönetim konuları arasındaki en önemli ayrıntılar arasında yer almaktadır. Aile işletmelerinde 2. kuşakların doğru şekilde yönetime hazırlanabilmesi için aile anayasası ve 2. kuşağın yönetim sürecine aşamalı olarak hazır hale getirilmesi gerekmektedir.

Tüm bu detaylar göz önünde bulundurulurken aile şirketlerinde başarılı olabilmek için herkese eşit şekilde davranılması gerektiği de asla unutulmamalıdır. Şirket içerisinde başlayabilecek en ufak bir gruplaşma aile şirketlerinin sonunu getirebilmektedir. Bu sebeple, her kim olursa olsun tamamen çalışmalarıyla değerlendirilmelidir. Aile şirketlerinde başarılı olabilmek için şirket felsefenizi belirlemeli ve aynı zamanda kurumsal bir yapıya da bürünmelisiniz. Aksi takdirde hızlı bir şekilde yükselen aile şirketinizin aynı hız ile gerileyeceğini ve başarısız olacağını tecrübe etmeye başlayabilirsiniz.