Türkiye’de pek çok aile şirketi dördüncü kuşağa gelmeden yok oluyor. Kalanlar ise el değiştiriyor,devrediyor. Oysa kurucu babalar,patronlar, veliahtlar ve yönetim uzmanları, kuşaklar arası geçişin atlatılabileceğini söylüyorlar.
Dilde tekerleme olmuş şu söz haklılığı vurguluyor. “Türkiye’de şirketleri babalar kurar, oğullar yer, torunlar batırır.”
40-50 yıl önce kurulup bugünlere getirilen birçok şirketin, kurucularının yavaş yavaş yönetimden çekildiği bir dönemden geçiyoruz. Öyle ki sayısı bir milyon 720 bini bulan şirketlerin yüzde 95’ini aile şirketlerinin oluşturduğu ülkemizde, pek çok şirketin başında babalar değil oğulları oturmaya başladı.
Şirketlerin yaşamlarındaki en kritik evreler de işte bu tür geçiş dönemlerinde yaşanıyor. Sadece 10 şirketten biri üçüncü kuşağa devrediliyor.
Aile şirketinde geçiş dönemi neden kritiktir?
Şirket Yönetiminin Sonraki Kuşağa Devredilmesinin Önündeki Engeller
İşletmelerdeki sistem sağlıklı hale getirilmesi ile şirket kurumsallaşarak geleceğin büyük firmaları arasında kendine yer bulabilecektir. Bu kapsamda yönetim danışmanlığı hizmetleri ile firmalar uzun ömürlü olmaktadır.
Konuyla ilgili detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz. yilmaz@ortakakildanismanlik.com