Aile şirketlerinde kararlarının uygulanma aşaması kadar karar alma sürecinin de çok büyük bir önem taşıdığını belirtebiliriz. Karar alma süreçlerine dair pek çok farklı model karşımıza çıkabilir. Ancak aile şirketinde nasıl karar alınır sorusunun yanıtı kesinlikle uzlaşma olmalıdır. Çünkü aile şirketlerinde karar alma modeli olarak uzlaşma tercih edildiğinde olası problemler tamamen ortadan kaldırılmış olur.
Her konuda hak uzlaşmaya varıldığı için alınan kararların yeniden sorgulanmasına ya da karar değişikliği yapılmasına da gerek kalmaz. Elbette uzlaşma modeli aile üyelerinin tamamının bir konuda hemfikir olması anlamına gelmiyor. Alınan kararla ilgili olarak aile üyeleri farklı görüşler ortaya atabilir. Uzlaşma farklı fikirler ya da farklı teoriler ortaya atılmış olsa bile herhangi bir konuda tüm aile üyelerinin ikna olmasıdır.
Karar alma modeli uzlaşma olduğunda katılımcılar arasında kutuplaşma problemi de yaşanmaz. Çok sayıda aile şirketinin uzlaşmayı sağlayabilmek adına oylama yöntemini tercih ettiğini belirtebiliriz. Bu sayede çoğunluğun istediği kadar alınır ve konu tartışmaya da kapalı olmak kaydıyla tamamen kapatılır. Böylelikle karar alınmış olur. İkna yönteminin işe yaramadığı durumlarda oylama yöntemi rahatlıkla tercih edilebilir.
Herhangi bir kararın alınması ve ardından diğer aile üyelerine bu kararın dayatılması asla istenen bir durum değildir. Çünkü böyle bir durumda kırılganlıklar, tartışmalar ve incinmeler ortaya çıkacaktır. Bu da verildiğinin altını tamamen oyar ve aile şirketlerine de ciddi zararlar verebilir.
Çok sayıda aile şirketinin karar alma konusunda yaşanan problemler nedeniyle batma noktasına geldiği biliniyor. Bu konuda neler yapılabileceğine dair danışmanlık hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. Uzman danışman ekiplerimiz aile şirketlerinde karar alma mekanizmasını nasıl oluşturulması gerektiği konusunda sizlere detaylı bilgi aktarabilir.